Double Ceiling / 2014 / Rijks Recherche Den Haag / opdracht / Rijksbouwmeester

Double Ceiling werd gemaakt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf voor de Rijksrecherche in het Paleis van Justitie in Den Haag in 2014.

Het kunstwerk beslaat bijna het hele plafond van de eetruimte van het Rijksrecherche kantoor. Het meet 5 bij 5 meter en bestaat uit een lichtbak met een foto van een houten plafond bestaande uit witgeschilderde houten planken en een houten draagconstructie die daar haaks op staat. Daaronder hangen over de hele breedte latten van grenenhout, deze hangen paralel aan de witgeschilderde latten op de foto. De bijzondere lichtval op het plafond in de foto wordt versterkt door het gebruik van de lichtbak waardoor de foto van achteren verlicht wordt. Door het samenspel met de fysieke aanwezigheid van de houten latten die het zicht op de afbeelding deels belemmeren ontstaat er een visueel spel waarin de toeschouwer wordt uitgedaagd om het ondergelegen plafond te doorgronden.

De foto van het plafond is genomen in het kerkje Stengårdshult Kyrka in het kleine dorpje Stensgårdshult in Småland in Zweden, waar misschien net 25 mensen wonen. Het werd begin vorige eeuw ontworpen door de Zweedse architect Torben Grut, tevens de ontwerper van het Olympisch Stadion in Stockholm, nadat de vorige kerk door brand verwoest was. Het kerkje is volledig uit hout opgetrokken en qua vorm en bouwstijl uniek, met een hoog, rechthoekig middenschip en lagere zijbeuken. De serie ramen helemaal bovenin het middenschip geven praktisch het enige daglicht. Het plafond weerkaatst dit licht en het indirecte licht dat van het plafond komt verlicht hierdoor op bijzondere wijze het gehele middenschip. Het vrij ingetogen sobere gebouw heeft zowel kenmerken van Art Nouveau als van Classicisme.